2010. május 6., csütörtök

Lovász Irén koncert a Művészetek Palotájában május 8-án

Lovász Irén Szerelmes virág című lemezéről ad koncertet a Művészetek Palotájában május 8-án, szombaton. Igényes, populáris zene a reneszánsz korából. Így jellemezhető talán legjobban a kiváló népdalénekes nagy sikerű lemeze. A műsor „crossover” jellegét a tudatosan választott kitűnő zenészek is garantálják, akik a mai magyar népzene, régizene, és kísérleti jazz területeiről érkeztek. Mindegyikük hozta saját tapasztalatát, tudását, kreativitását és egyéniségét, hogy életre keltsék, és szórakoztatóvá tegyék ezt a több száz éves zenei kultúrát. A művésznő zenekarában a jazz és a népzene egyik meghatározó alakja, Ágoston Béla is fellép. 

Az új album repertoárját népdalok, valamint kéziratos énekeskönyvekben megőrzött szövegek, versek és korabeli hangszeres táncdallamok alapján készült átíratok, szerzemények alkotják. 

„Lovász Irén mindig tudatosan törekedett arra, hogy az általa énekelt, jórészt népi eredetű dallamokat olyan zeneiségbe szője bele, amelynek szálai lelkünk legmélyéig lefutnak. Egymástól látszólag távoli zenei világok találkoznak lemezein, melyeknek eredete mégis közös. Feledésbe merült összefüggések válhatnak nyilvánvalóvá, párhuzamos utak kereszteződhetnek”. 

„Ő az, aki minden évben olyat tesz le az asztalra, ami egyből zenetörténeti jelentőségűvé válik.”- írják róla a lemez – és koncertkritikák. 

Lovász Irén, a mértékadó, kiváló, sokoldalú magyar népdalénekes, számos nemzetközi és hazai elismerése mellé 2009-ben megkapta a Magyar Művészetért Díjat.

Művészetek Palotája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése