2010. május 15., szombat

Becsalták a dudást a Megasztárba - Népikultúra-közvetítésből megbukott a TV2

Sokan megdöbbenve láttuk a 91 éves Pál István dudást, pásztort, a Magyar Kultúra Lovagját, a népművészet mesterét, Madách Imre- és Artisjus-díjas előadóművészt a múlt szombati Megasztár válogatóján a versenyzők között. A zsűri sem mondta, a feliratozás sem jelezte, hogy a magyar népi kultúra jeles alakja énekel éppen a képernyőn. 

Eszenyi Enikő és Mester Tamás Pista bácsi jelenlétében versenyt idétlenkedett, ahelyett hogy hagyták volna, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik legmegbecsültebb mestere összerakja a dudáját, vagy furulyázzon gyönyörű, felbecsülhetetlen értékű, maga készítette hangszerén. 

A mégis elénekelni hagyott huszárnóta és a szereplés végül kurtán-furcsán ért véget. Mint kiderült, nem ok nélkül. Az történt ugyanis, hogy a Borsban március 20-án arról jelent meg cikk, hogy Pista bácsi erotikus dalokat tartalmazó CD-t készül kiadni zenésztársaival. A Bors később helyreigazítani kényszerült a minden alapot nélkülöző „információt”. 

A TV2-ből azonban felhívták Pista bácsit, az idős dudás szerint csak annyit közöltek vele, rövid fellépése lesz a TV2-ben, vigyen dudát, furulyát, és majd énekelni is kell. Autót is küldtek érte. A huszárnóta után kiment volna a színpadról, amikor egy fiatalember megállította, visszatessékelte azzal, hogy a nála lévő papíron az áll: erotikus dalt is kell énekelnie. Pista bácsi ekkor elmondta, hogy ő olyat nem énekel, nem is tud, nem is akar, a tanítványait is tiltja tőle. Őt nem úgy nevelték a szülei, ahogy sokakat manapság, tisztelték egymást idősek, fiatalok. Mint mondta, szavaira nagy csend lett a teremben, a folyosón volt, aki elnézést kért, más a vállára tette a kezét. 

Pista bácsit nagyon bántották a történtek, szégyellte magát a kínos eset miatt, de mint mondta, már megbocsátott mindenkinek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének vezetője kérésére végül a szereplés második része nem került be a múlt szombati adásba. 

Pista bácsi Megasztáros szerepeltetése azokat is felháborította, akik korábban nem hallottak a dudás-pásztorról, sőt a magyar népi kultúra iránt sem érdeklődtek, most azonban átélték azt, hogy amit a tévések megsértettek, az identitásuk fontos része. 

A Hír TV pedig kedden készít zenés interjút Tereskén Pista bácsival. Koltay Tamás, a TV2 szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, Pál István bácsit a csatorna hívta meg a műsorba. Kérdésünkre, hogy a nézők miért gondolhatták mégis úgy, hogy versenyzett – még sorszáma is volt – azt a választ kaptuk, hogy Pista bácsit a tehetségkutatóban versenyzők mezőnyében szerették volna megmutatni. Koltay szerint a szerkesztők többször is elmondták az idős népzenésznek, hogy a Megasztárban fog fellépni. Mint a TV2 szóvivője fogalmazott, a szerkesztők célja az volt, hogy bemutassák István bácsit, és azt az értéket, amit az előadó művészete képvisel. 

A Bors cikke alapján gondolták úgy, hogy az ott teljesen tévesen taglalt erotikus dalok valamelyikét is előadhatná. Koltay határozottan cáfolta, hogy olyan szerződést írattak volna alá, amelyben az szerepel, hogy erotikus tartalmú dalokat kellene énekelnie, és amikor kiderült, hogy István bácsi repertoárjában sosem szerepeltek ilyenek, nem erőltették, a történtekért pedig többször elnézést kértek tőle. 

A szóvivő és munkatársai őszintén sajnálják, hogy rossz érzéseket keltettek Pista bácsiban azzal, hogy felemlegették a cikket, ezért több ízben elnézést is kértek tőle. Sajnos azt, hogy miért háborodtak fel tömegesen a nézők még a megvágott anyag láttán is, a TV2 szóvivője nem értette. 

Varga Klára
Magyar Nemzet Online

1 megjegyzés:

  1. Itt van még két cikk, ha valaki el szeretné olvasni:

    http://velvet.hu/celeb/2010/05/12/pista_bacsi/

    http://velvet.hu/celeb/2010/05/13/megasztar_meghivasos_alapon/

    VálaszTörlés