2010. március 31., szerda

Dunáról fúj a szél - Népdaltanítás a Duna Televízióban

Kultúránk, nemzeti identitásunk egyik legszebb, legsajátosabb része a magyar népdal. Bartók Béla, Kodály Zoltán, és az őket követő jeles népzenekutatók munkássága óta tudjuk, hogy ez nemcsak nekünk, magyaroknak fontos, hanem összeurópai kultúrkincs. A népdal tömören megfogalmazott érték és érzelem, amely összeköt bennünket Gyimestől Sopronig, Felvidéktől Szabadkáig, hisz a néprajzi tájegységek és országhatárok ellenére nagyon sok népdalunk közös az egymástól távol eső helyeken is. 

A Duna Televízióban heti rendszerességgel szeretnénk a népdalainkat népszerűsíteni, tanítani a képernyőn keresztül, 4-5 perces műsorokban. A Dunáról fúj a szél című műsort Selmeczi Borbála vezeti, aki módszeresen, következetesen tanítja a népdalokat. Selmeczi Borbála mellett a tanításban részt vesznek fiatal, tehetséges és képzett énekesek is, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói is. 

A népdalokat úgy választjuk ki, hogy a bukovinai székelyek népdalaitól a Dunántúlig, az Alföldtől Erdélyig minden néprajzi területről megismerhessünk jellegzetes és könnyen tanulható dalokat.

A műsorról többet olvashatsz ITT!

 - Duna TV - 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése