2009. december 28., hétfő

Új népzenei rádió a világhálón

Új, tematikus online adót indított a napokban a Magyar Rádió: az MR7 a műsoridő felében népzenét, másik felében pedig magyar nótát és operettet sugároz.
– Amikor három éve a fő adókat újrapozícionáltuk, kínálatukból szinte teljesen kiszorult a népzene, a magyar nóta és az operett. Azt reméltük, a digitális átállással külön adókon sugározhatjuk majd ezeket a műfajokat, az átállás viszont késik, ezért döntöttünk az online adó elindítása mellett – mondja Farkas Zoltán, az MR3 Bartók rádió főszerkesztője.
Adataik sajnos nincsenek arról, mekkora hallgatótábora lehet a népzenének, a nótának vagy az operettnek, de a táncházak népszerűségéből kiindulva úgy vélik, a népzenére tízezrek lehetnek kíváncsiak, köztük sok fiatal. Fontosnak tartották az adó elindulását közszolgálati szempontból is: autentikus népzenéből, táncházi muzsikából rendkívül gazdag a rögzített anyag, fontos lenne, hogy minél többen megismerhessék ezeket.
A rádió népzenei műsorának összeállításánál a közrádió archívuma mellett a Hagyományok Háza gyűjteményére is támaszkodtak. Az MR7 napi huszonnégy órában zenét sugároz majd, óránként váltva a műfajokat – elsősorban háttérrádiónak szánják az adót, élő műsorokat egyelőre nem terveznek. Az online sugárzás mellett (www.mr7.hu) januártól az MR regionális adóin, azaz az MR6 frekvenciáin is hallható lesz a rádió, hiszen a regionális adók nem napi 24 órában sugároznak – a fennmaradó időszakokbanezentúl az MR7 hallható majd, így a csatorna (egyes időszakokban) azokhoz is eljut, akiknek nincs internet-hozzáférésük. Az új adó elindulásával természetesen nem szűnnek meg a fő adók népzenei műsorai sem: a Kossuth Hajnali, a Petőfi Passz port című műsora, a Bartók péntek esti népzenei sorozata továbbra is hallható. A műfaj kedvelői a néhány hete elindult www.nepzene.radio.hu oldalon tájékozódhatnak arról, mikor melyik adón hallható népzenei műsor.

forrás: Serfőző Melinda/folkradio.hu/Népszabadság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése