2009. december 28., hétfő

Új népzenei honlap indult

A Magyar Rádió www.nepzene.radio.hu címen új, tematikus honlapot indított népzenei műsorok és programok iránt érdeklődők számára. A honlap összefogja az MR népzenei témájú műsorait, valamint hétről hétre a népművészet és az élő néphagyomány aktualitásairól ad számot.

Az oldalon a látogató egy helyen találja meg az MR valamennyi népzenei témájú műsorát, így pl. a Hajnalit, a Népzene határok nélkült vagy a Passzportot. A műsorok részletes információi mellett a látogató első kézből értesül a közrádió programajánlóiban elhangzó népzenei rendezvényekről és programokról. Mindezek mellett a honlap lehetőséget ad egyes műsorok visszahallgatására is.
Az MR1-Kossuth Rádió és a Hagyományok Háza összefogásából született Hajnali című műsor célja, hogy megismertesse a széles hallgatósággal a főleg helyszíni gyűjtésekből, szájhagyományos műveltségből származó zenei kincset. Az adó másik népzenei műsora, az Éri Péter által szerkesztett Népzene határok nélkül a magyarság énekes- és hangszeres hagyományai mellett a világ népeinek hagyományos népzenéjét mutatja be. Az autonóm népzenei feldolgozásoktól a népzene által inspirált eredeti szerzeményekig terjed az MR2-Petőfi Rádióban hallható műsor, a Passzport zenei kínálata. A műsor világzenei kalandok sorozata, a skától az afrikai és latin zenén át a berlini kabarét és az alternatív countryt is felöleli.
A honlapon megtalálható a 180 perc című műsor hétről hétre elhangzó kulturális ajánlója, amelyben koncertek, színpadi műsorok, fesztiválok beharangozói éppúgy szerepelnek, mint a táncházakról, népművészeti táborokról, tanfolyamokról szóló híradások, népművészeti témájú kiállítások, szakmai rendezvények és kiadványok. (MR)

Forrás: MusiciansWho/Kota.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése