2011. január 2., vasárnap

2011. január 23-án újra a Művészetek Palotája ad otthont a Népzene ünnepének.

A Művészetek Palotája 2008 óta rendezi meg a nagy seregszemlét, kezdetben a Zeneakadémia Népzenei Tanszékével közösen, ahol a népzenét művelő és a népzenéből táplálkozó „szakma” színe-java lép fel, és adja tudásának legjavát. Az elmúlt években Sebő Ferenctől Herczku Ágnesig, az Etnofontól a Söndörgőig sokan hozzájárultak ehhez, kis túlzással mondhatnánk, hogy nincs olyan jelentős együttese a hazai népzenei - „világzenei” palettának, amely ne lépett volna már fel a monstre rendezvényen. Azonban a hetvenes évek óta élő, viruló, de sokszor temetett táncház-mozgalom folyamatosan újabb és újabb produkciókat, „hajtásokat” nevel, és ezzel párhuzamosan a „régiek” sem hagyják magukat. Így lép fel a mostani koncerten egyszerre a lassan klasszikussá váló Muzsikás és a fiaik generációjának új zenekara, a Buda Folk Band.



Másrészt mindinkább divat, hogy a hagyományos népzene megismerése és művelése területén már eredményeket elért, esetleg nevet szerzett zenészek az önkifejezés hagyományostól eltérő módjára adják fejüket (és vonójukat) és a divatos crossover stílusok valamelyikébe oltják megszerzett tudásuk. A harmincéves Makám & Kolinda, vagy a Gerebenben elhíresült Rácz Antal az elmúlt évtizedekben már sikeres hajtásokat nevelt és nem véletlen, hogy a koncerten ők képviselik a „világzenei” vonalat a „fiatalok” mellett.



Itt vannak a fiatalok is. Lajkó Félix például, a Délvidékről a magyarországi zenei köztudatba kényszerleszállásként berobbanó zenei fenomén már önmagában is megtöltené a koncerttermet, de mellette ott van Bognár Szilvia, aki legutóbb Rost Andreával közös koncertjén kápráztatta el közönségét. Részt vesz a népzene ünnepén az Etnorom, akik a honi cigány népzene előadásában és népszerűsítésében szereztek elévülhetetlen érdemeket.


Forrás: nepzene.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése