2010. augusztus 6., péntek

Szakmai Beszámoló a Tiszakécskei Citerás Találkozó és Országos Citerás Továbbképzésről

Szakmai beszámoló

Pályázati program: Tiszakécskei Citerás Találkozó és Országos Citerás 
     Továbbképzés
Szervező : Tisza ’83 Citeraegyesület
Időpont: 2010. 05.29. 
2010. 07. 23-25.
Helyszín: Móricz Zsigmond Kollégium
     

A 2010. május 29-én megrendezett Tiszakécskei Citerás Találkozó a harmadik ilyen jellegű rendezvényünk volt. A találkozón 18 együttes vett részt, valamint érkeztek ének szólisták és egy népi furulyás is. A programot zsűrizéssel is összekötöttük, melyen a fellépők szakmai értékelést kaphattak az előadott produkciókról. A program végén táncház, majd közös muzsikálás szerepelt a programban.
Fellépők:

1. Kökönye Citerazenekar – Szászhalombatta 
2. Kék Balaton Citerazenekar – Cserszegtomaj 
3. Szőke Benedek – szólócitera – Tiszakécske 
4. Tücsök Citerazenekar – Törökszentmiklós 
5. Kulcsár Bence-Márkus László – ének – Szászhalombatta
6. Pacsirta Citerazenekar – Fegyvernek
7. Galagonya Citerazenekar – Kazincbarcika
8. Gyárfás Fanni énekes - Kecskemét
9. Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület - Kecskemét
10. Iringó Citerazenekar – Mezőtúr
11. Simon Boglárka énekes - Enying
12. Bócsai Citerazenekar – Bócsa
13. Pannónia Citerazenekar – Papkeszi
14. Bárdos Zoltán furulyás - Szolnok
15. Hunor Citerazenekar – Dunaszerdahely – Szlovákia
16. Kökény Citerazenekar – Kunbaracs 
17. Húrszaggatók Citerazenekar – Hatvan 
18. Dióhéj Citerazenekar – Diószeg – Szlovákia
19. Kék Nefelejcs Citerazenekar – Tiszakécske
20. Lókötők Citerazenekar – Mezőtúr
21. Tisza ’83 Citerazenekar - Tiszakécske

A 2010. július 23-25-ig tartó Országos Citerás Továbbképzés szakmai programja:
2010. július 23.
16ºº - tól regisztráció, szállásfoglalás
18ºº - megnyitó, szakmai tájékoztató
19ºº - vacsora
21ºº - közös muzsikálás, táncház
2010. július 24.
08ºº - reggeli
09ºº-13ºº csoportos szakmai munka 
13ºº-14ºº ebéd
14³º-15³º előadás – Wilfried Ulrich Hummel-művész - Németország
16ºº-19ºº csoportos szakmai munka
19ºº-20ºº vacsora
21ºº - táncház, közös muzsikálás, kézműves termékek készítése
2010. július 25.
08ºº - reggeli
09ºº-12ºº csoportos szakmai munka
12³º-13³º a gyakorlati képzésen tanultak bemutatása, közös muzsikálás
13³º - ebéd
     - 15ºº hazautazás

A csoportos szakmai foglalkozásokon az alábbiak közül lehetett választani:
- Szaszkó József játékának elemzése, stílusjegyeinek megtanulása
- Lőrincréve népzenéje
- Dél-alföldi dallamok
- Magda Imre játékának elemzése, stílusjegyeinek elsajátítása
- Szatmári muzsika

A továbbképzésre 87 fő jelentkezett. A jelentkezőket 5 csoportba osztottuk, s a résztvevők az adott csoportokban különböző tematika szerint dolgoztak a csoportvezetők irányításával. Öt témakör köré fontuk a továbbképzés szakmai anyagát, melyek a következők voltak:
Lőrincrévi népzene megismerése, a jellemző dallamok elsajátítása
Szaszkó József adatközlő játékstílusának megismerése. Zenei anyagának feldolgozása
Dél-alföld dallamvilága
Szatmári népzene
Magda Imre zenei anyagának feldolgozása, stílusjegyei, előadásmódja

  A csoportvezetők elsődleges feladata az volt, hogy egy olyan felkészítéssel, ismeretanyaggal lássák el a továbbképzésre érkező citerásokat, amivel a következő ilyen jellegű képzésig otthon is tudják tudásukat, felkészültségüket gyarapítani. Azonban fontos szempontunk, hogy ez idő alatt sem hagyjuk magukra a citerásokat. A továbbképzésen résztvevő citerásoknak lehetőségük van bekapcsolódni a nyári egyhetes citerás táborunkba, illetve részt venni a hasonló tematika szerint működő téli, decemberi továbbképzés menetében.
A továbbképzésen egy előadást is hallhattak citerásaink. Wilfried Ulrich hummel-művész Németországból érkezett hozzánk. A hummel a citerához hasonlatos hangszer, mely avatott kezekben a megszólalásig hasonlít a magyar citerára. Wilfried előadása nagy sikert aratott, a továbbképzésen résztvevőknek lehetőségük volt a hangszer kipróbálására, megismerésére.
Szakmai nehézség nem hátráltatta munkánkat. Ez köszönhető annak, hogy már évek óta dolgozunk együtt a jelenlegi csoportvezetőkkel, akik teljes erőbedobással és szakmai elhivatottsággal, felelősséggel tanítanak, oktatnak továbbképzéseinken, táborainkban. Az esetleges szervezési hibákat az elmúlt évek alatt kijavítottuk, így egy nagyon jól működő, szakmailag és hangulatában is méltó képzést bonyolíthattunk le. A rendezvényt megelőzte egy szakmai egyeztetés, ahol a csoportvezetők bemutatták mit fognak tanítani, ezt milyen módszerrel kívánják megvalósítani. A továbbképzés szakmai irányítója Szőke Péter, a népművészet ifjú mestere, a Tisza ’83 Citeraegyesület elnöke volt.

Összességében elmondható, hogy szakmailag eredményes citerás találkozót és továbbképzést tartottunk. A résztvevők megelégedetten távoztak, s többen jelezték, hogy részt kívánnak venni a következő évi, 2011-es rendezvényeinken, képzéseinken.

Az egyesületünk nevében tisztelettel köszönöm a programok megszervezéséhez nyújtott pénzügyi segítséget!

 Szőke Péter a Népművészet Ifjú Mestere






A Tiszakécske Tv Felvétele

14 megjegyzés:

  1. Jó kis tábori csokor lett ez, tetszik nékem :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem ez a csokor ANNYIRA ISMERŐSNEK tűnik... Mintha áprilisban hallottam volna egy citerazenekartól, akik már vagy 8 éve nem járnak a Tiszakécskei táborba?

    Egyébként tényleg jól szól. És tetszik a felvétel is.

    VálaszTörlés
  3. Nekem nem csak egy citerazenekartól ismerős, hanem egy vonósszenekar jászsági kazettájáról is. Legalább a dalok sorrendje változott :)

    VálaszTörlés
  4. Nem bűn az ha egy vonószenekar által kiadott hangfelvételről származnak a dalok, legalábbis szerintem. Hiszen nem teljesen ugyanaz. Ezek a legsztenderdebb dalok Jászságban, nehéz őket úgy összerakni egy csokorba, hogy ne hasonlítson egy kicsit is másnak az összeállítására. Ez van ha a legismertebb dalokat játszuk egy tájegységről.

    VálaszTörlés
  5. Kitti: Talán nem csak a legsztenderdebb dalokat kellene játszani ;)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen!

    Nagyon sajnálom, hogy a névtelenségbe burkolózol, mert bizony igazán érdekelne, hogy ki is vagy. Bár az internet adta lehetőségeknek köszönhetően mindenki megteheti, hogy névtelenül bírál, kritizál, tanácsol, javasol, építő jellegű kritikát fogalmaz meg. Nincs ezzel semmi baj. Engedd meg akkor, hogy én is reagáljak erre a dologra amit írtál, mind amellett, hogy teljességgel elzárkózom az effajta vélemény nyilvánítástól, amit itt közzé tettél.

    Lehet, hogy hallhattad ezeket a dalokat másoktól, mint ahogy Kitti is megírta azért, mert közismert dalokból áll az összeállított anyag. Hogy ezzel mi a baj? Semmi… Miért is? Mert próbáltunk olyan anyagot készíteni, amit kicsi és nagy egyaránt tud hasznosítani a mindennapi munkája során, megismerhették egy picit a jászsági emberek érzelemvilágát, dallamkincsét. Írod, hogy lehetett volna nem közismert dalokat válogatni… Igazad van, de… Valószínűleg azért lettek ezek a dalok közismertek, mert jók. Elhiheted, hogy mi sem csak ezt az 5-6 dalt ismerjük a jászági népzenéből, amit megismertettünk a táborozókkal. Ismerjük mind a Jártató zenekar Cd-jét, a népzenei könyveket, többi gyűjtött cd-t, a ZTI archívumát… Mit akarok ezzel neked mondani? Azt, hogy ezeket a dalokat bárki nyilvánosan megtekintheti, használhatja. Hogy miért? Nagyon egyszerű… mert nincs szerzője! Ez a kincs mindenkié, a Tied, az enyém, az összes emberé, aki magyarnak vallja magát. Ennyire egyszerű ez…

    Az alaptalan kötekedésnek pedig itt semmi helye kedves névtelen. Kérjük, inkább ne írj ide és ne is látogasd az oldalt, mert elhatárolódunk az ilyesfajta véleményektől, amiben nincs építőjellegű kritika, csak buta kötekedés.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Admin!

    Mégis melyik "Névtelen"-nek címezted kedves szavaidat? Töröld a hozzászólást! Hiszen te vagy az ADMIN ! (Ezt súgni kell?) És tiltsál le!
    (Egyébként szándékomban állt nevet beírni, de megijedtem az urh-tól.)

    VálaszTörlés
  8. Nem kell semmit beírni, csak a nevet. Én meg tudtam tenni... (és ez most mindkét "Névtelen"-nek szól) Adminnak pedig abban igaza van, hogy ha ti nem írtok nevet, ő miért írjon..?
    Ja, és ha nem tűnt volna fel, hogy ez csak részetekről vita, akkor most szólok :) Mert bennünk semmi rosszindulat nincs, ennek nincs értelme, ne legyünk buták... Mi élveztük a táborunkat meg a tábori csokrunkat, és ennek örülünk itt, a táborunk blogján :) Erre van ez az oldal, nem buta "vitákra".

    VálaszTörlés
  9. Jó csaj vagy, Kitti!

    VálaszTörlés
  10. Tényleg működik a "név-dolog"!

    Egyébként azért vagyok itt már egy hete: hogyan lehet régebbi képeket előhívni? Nekem mindig csak a legújabbak jönnek elő.

    VálaszTörlés
  11. Klári, az egyik palacsintás:)2010. augusztus 16. 14:53

    Kedves Mindenki!

    Nekem első alkalommal volt szerencsém részt venni ebben a táborban és sajnálom, hogy az előző 25 alaklommal nem voltam ott. Csuda szép élményekkel tértünk haza, azóta is a táborban tanult dalokat énekeljük teli torokkal az unokahúgommal! Szomorúan és fájó szívvel olvastam a fentebbi szóváltást, mert szerintem a közös éneklésen és az élményen volt a hangsúly a táborozóknak. Akinek csak bántó megjegyzések vannak a tarsolyában, az legyen olyan okos és ügyes, hogy jövőre állítson össze ő tökéletesebb tábori csokrot...

    Végezetül egy kérés: szeretném a Bogit utolérni, ha valaki tud e-mail címet, vagy más elérhetőséget ami publikus, azt megköszönném.

    VálaszTörlés
  12. Egész jó volt ez a tábori csokor. Azért nekem elég furcsa, hogy nyírják egymást a citerások. Ebben mindkét oldalnak nagy része van. Talán félre kéne kicsit tenni az ellenségeskedést. Bár aki nem látja közelről, azt sem tudja, mi történik körülötte...

    VálaszTörlés
  13. Kedves Lili!

    A régebbi képek itt érhetők el :

    http://kep.tar.hu/tisza83citeratabor


    üdv: Admin

    VálaszTörlés