2010. augusztus 24., kedd

Újabb 28 CD-vel bővült az Új Pátria sorozat

A lemezeket augusztus 12-én, a Sziget Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón mutatták be a nagyközönségnek. 

Eddig 28 CD készült el az Új Pátria sorozatban, amely az Utolsó óra gyűjtéseinek reprezentatív részét ismerteti meg a hallgatókkal. Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által támogatott Jövőnk öröksége XX. Ÿ XXI. projekt keretében összesen 50, eredeti népzenei felvételeket tartalmazó CD jelenik meg 2010 novemberéig, amelyek aztán többek között Európa nagyobb könyvtáraiba jutnak el, hogy az érdeklődők bárhol megismerhessék a Kárpát-medencei hangszeres népzenét. 

A Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza 800 ezer eurós (kb. 220 millió forintos) támogatást nyert a norvég alaptól, amelyet a Jövőnk Öröksége XX. Ÿ XXI. projekt keretében többek között arra fordítanak, hogy 50 CD-t jelentessenek meg az Utolsó Óra projekt gyűjtéseinek anyagából. 

Az első 28 CD-t 2010. augusztus 12-én, a Sziget Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón mutatták be a nagyközönségnek: ezeken többek között erdőalji, észak-mezőségi, gyergyói, szilágysági, vízmelléki, zempléni, szatmári népzene hallható. A több ezer órányi felvételből az adott tájegységeket tökéletesen ismerő szerkesztők (Agócs Gergely, Árendás Péter, Avar Panni, Bodor Anikó, Juhász Zoltán, Kelemen László, Németh István, Pávai István, Vavrinecz András, ifj. Vitányi Iván népzenekutatók) válogatták ki azokat a felvételeket, amelyek leginkább megidézik egy-egy vidék hangszeres népzenéjének jellegzetességeit, hangulatát, sokszínűségét. 

A CD-k egyelőre 1000-1000 példányban jelennek meg, ezekből 400 darabot Európa nagyobb könyvtáraiba, zeneiskoláiba és folklórarchívumaiba juttatnak el, hogy a kontinens bármely pontján megismerhető legyen a magyar népzenei kincs (A felvételekbe hamarosan bele lehet hallgatni a http://www.utolsoora.hu/ honlapon, 2011 márciusára pedig a teljes gyűjtés meghallgatható, kutatható lesz a Hagyományok Háza honlapjáról /www.hagyomanyokhaza.hu/ elérhető adatbázisban). A tervek szerint az érdeklődők hamarosan a Fonó Budai Zeneház kedvezményes előfizetési akciója keretében vásárolhatják meg a CD-sorozatot. A szerkesztők már dolgoznak a következő 22 CD-n is, ezek várhatóan október végén látnak napvilágot. 

A Fonó és a Hagyományok Háza távolabbi tervei között szerepel, hogy amint sikerül a munka anyagi fedezetét előteremteni, ismét kiadják a korábban az Új Pátria sorozatban megjelent 18 CD-t. Ezen kívül újabb lemezeket is szeretnének megjelentetni, hiszen az Utolsó Óra gyűjtései közül még kiadatlan például Bálványoscsaba, Csabaújfalu, Alsójára, vagy éppen Aknaszlatina hangszeres népzenei öröksége.

Forrás: Fidelio, 2010.08.13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése