2010. február 8., hétfő

Postaládánkból...


Tisztelt Zeneiskolák, Zenebarátok!

Örömmel értesítjük a KodályOrszága mozgalom támogatóit arról, hogy kezdeményezésünk híre gyorsan terjed a szakmában. Levelünk aláírói között ma már ott van számos zeneiskola teljes tanári kara, jelentős hírű intézmények, konzervatóriumok és a Liszt Akadémia több oktatója. Tervezzük, hogy támogatóink javaslatainak és a KodályOrszága mozgalom eddigi tapasztalatainak megvitatására szakmai találkozót rendezünk.

Célunkat, hogy a zeneiskolai világnak végre egységes és erős hangja legyen, azonban még nem értük el: még több aláírásra van szükségünk. Hogy miért? Azért, hogyha ismét megszorításokra, szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyó változtatásra készül bármely kormányzat, gyorsan és súllyal léphessenek fel a zeneiskoláink, és érdekképviseleteik.

Ahhoz, hogy komolyan vegyenek minket, a tanári kar nagy részének támogatását meg kell nyernünk, és tömegbázisként a zeneiskolába járt és járó zenekedvelőkét is. Mivel a KodályOrszága mozgalom ebben a szakaszában a leghatékonyabb az interneten működhet, arra kérjük, hogy küldje el ezt a levelet a lehető legtöbb helyre, ha zeneiskolai igazgató, akkor a tanároknak, ha tanár, akkor a tanítványainak, ismerőseinek!

A legfontosabb, hogy mindenkihez eljusson a hír: ha tenni akarnak a világszinten egyedülálló alapfokú zeneiskolai oktatásért, akkor itt regisztrálhatnak.

Eredeti levelünket, amelyet Becze Gábor, Ember Csaba, Csengery Adrienne, Dés László, Gulyás Dénes, Kocsis Zoltán és Sipos Mihály támogatott, alább olvashatják.

köszönettel

A KodályOrszága szervezői

K.O. - Kodály Országának vége?

Kétmilliárd, egymilliárd? Még nem tudjuk, hogy végül mekkora összeget vesznek el ismét a zeneiskolák támogatásából. Így megy ez már lassan tíz éve: elsőként mindig a zeneoktatás kerül elő, hogyha karcsúsítani akarnak a költségvetésen. A mostani tervezet azonban végképp ellehetetlenítené a zeneiskolai oktatást. Iskolák zárnának be, a tanári kar jelentős része munkanélkülivé válna, és ami a legfontosabb: még kevesebben tanulnának zenét Kodály országában.

És ha nem is valósul meg mindez, és "csak" egymilliárd forintot vonnak el, akkor sincs miért örülnünk: ha nem is zuhantunk le, még egyet léptünk azon a hosszú évek óta tartó úton, amely a szakadék széléhez vezet. Ne legyenek illúzióink: ez nem az utolsó elvett milliárd. De miért kellett idejutnunk?

Azért, mert a nagyközönségnek és döntéshozóinknak egyaránt sejtelme sincs a zeneiskolákban folyó munkáról, és annak értékéről. A másik ok, hogy sok mindenbe beletörődtünk, például abba, hogy értelmetlen papírmunkával alázzanak meg kiváló tanárokat. Adminisztrációra persze szükség van, de az nem normális, hogy az értekezleteknek a szakmai munka helyett a különböző formanyomtatványok kitöltésének szabályairól, vagy épp valamilyen minősítő eljárásról kell szólnia.

Ez így nem mehet tovább. Itt az ideje, hogy a zeneiskolák bebizonyítsák, hogy az a 15 milliárd forint, amit az ország rájuk költ, ezerszeresen térül meg, és nem csak annyiban, hogy fenntartja országimázsunk legfontosabb pillérét, a magyar zenekultúrát. A zene nem csak cél, eszköz is: gyorsabban tanuló, nyelveket jobban beszélő, magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb fiatalságot nevel. Ezek bizonyított tények, csak épp nem itthon: nekünk is meg kell találnunk a módját, hogy hiteles, tudományos módszerekkel megmutassuk az egész világon egyedülálló magyar zenepedagógia értékeit.

Egyértelművé kell tennünk azt is, hogy az a kultúrpolitika, amely a kulturális intézményeink felújítására és fenntartására nem sajnálja a milliárdokat, de a zeneiskolai oktatásra igen, alapvetően elhibázott. Nem azért, mert rossz helyre teszik a pénzt - a MÜPA, az Opera és a Zeneakadémia, mindannyiunk büszkesége - hanem azért mert csak a jelenre gondolnak: zeneiskolák nélkül ki játszik majd ezekben a gyönyörű koncerttermekben, és főleg kiknek?

Vissza kell szereznünk szakmánk megbecsülését, mind anyagi, mind társadalmi szempontból. Nekünk is tennünk kell azért, hogy az az eszme amiért vállaltuk a rengeteg tanulást, a nehézségeket, és a szerény jövedelmet, tovább élhessen. Mi vagyunk Kodály Zoltán gondolatának letéteményesei, és a mi kezünkben van a magyar zenekultúra jövője.

__________________________________________________

Ha egyetért velünk - legyen zeneiskolai tanár, művész, szülő, vagy épp diák - kérjük itt regisztráljon!

Szeretnénk, hogyha az összefogás túlmutatna egy levél aláírásán, ezért első lépésként arra kérjük a zeneiskolákat és a szülőket, hogy juttassanak el hozzánk olyan történeteket, koncertfelvételeket, vagy versenyeredményeket, amelyek felhívják a figyelmet a zeneoktatás értékeire. Ezeket az anyagokat elhelyezzük a www.hzo.hu/kodalyorszaga című honlapon, a www.hzo.hu/kodalyforuma címen található fórumon pedig helyet adunk a zeneiskolákat érintő problémák megvitatására is. Vállaljuk, hogy a beérkező történeteket, sikereket ezután a média fősodrába is eljuttatjuk.

__________________________________________________

kezdeményezésünket támogatja:

Becze Gábor - a Kaláka együttes tagja, Kossuth-díjas előadóművész

Csengery Adrienne - operaénekes, Liszt-díjas Kiváló és Érdemes művész

Dés László - dzsessz-zenész, zeneszerző, Liszt és Kossuth-díjas Érdemes művész

Ember Csaba - zenepedagógus, A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke

Gulyás Dénes - operaénekes, Liszt díjas Kiváló és Érdemes művész

Kocsis Zoltán - zongoraművész, karmester, kétszeres Kossuth-díjas előadóművész, a magyar kultúra követe

Sipos Mihály - a Muzsikás együttes tagja, Kossuth-díjas előadóművész

valamint a szerzők:

Domonkos Máté - alapítószerkesztő

Hiller Balázs - hírszerkesztő, esztéta

Lorenz Dávid - előadóművész és zenepedagógus

Lorenz Péter - újságíró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése