2009. augusztus 10., hétfő

Programajánló : XI. Citera és Néptánc Gála, Mezőtúr 2009. augusztus 20.


Engedjétek meg, hogy egy programot ajánljak mindenki számára. Igaz ez nem Tiszakécskei program, de nagyon sok ismerős zenekarral, táborozóval találkozhattok, hogyha augusztus 20-án ellátogattok Mezőtúrra!

Néhány mondatban a rendezvényről:

Tizenegy éve a mezőtúri Szivárvány népzenei egyesület hagyományteremtő kezdeményezésbe fogott: augusztus 20-én, Szent István és az Alkotmány Ünnepén Mezőtúr népzenekedvelő közönsége számára igényes műsort rendezett! A város népe szivacsként szívta magába a muzsikát, hiszen valljuk be: ezen a napon eleddig nem sok lehetőségük volt a mezőtúri embereknek az ünneplésre! Az első, nagy sikerrel zárult népzenei műsort az idén már XI. alkalommal rendezi meg az egyesület!
Ami még a sikerhez hozzá tartozik, hogy ezt a rendezvényt átlagosan 800-1000 ember bulizza, énekli, tapsolja végig minden egyes évben!

2009. augusztus 20., 17 óra, Mezőtúr - Szabadtéri Színpad (Petőfi Tér 1.)

Fellépők:

* Bereg Citerazenekar - Tarpa
* Lukanényei Citerazenekar - Lukanénye(Felvidék)
* Kisboróka Citerazenekar - Táborfalva
* Szederinda Citerazenekar - Mélykút
* Juharfa Citerazenekar - Forráskút
* Tisza'83 Citerazenekar - Tiszakécske
* Kék Nefelejcs Citerazenekar - Tiszakécske
* Lókötők Citerazenekar - Mezőtúr
* Cimbora Citerazenekar - Mezőtúr
* Tücsök Citerazenekar - Mezőtúr
* Szivárvány Citerazenekar - Mezőtúr
* Körösmenti Néptáncegyüttes - Gyomaendrőd
* Suttyomba Zenekar - Gyomaendrőd

Itt még nem ér véget a mulatság ugyanis a citeragála után Kovács Laci vezetésével a GYÖNGYHARMAT Együttes is a színpadra lép 21 órai kezdettel!

Gyöngyharmat együttes - Pécel (klikk a videókért)

A zenekar tagjai 1996 óta a péceli Cimbora Népzenei Műhely keretében ismerkednek a magyar népzenével, a népi hangszerekkel.
Az együttes hagyományos magyar népzenét, és népzenei alapokon nyugvó feldolgozásokat játszik. Repertoára felöleli az egész magyar nyelvterület népzenéjét, de bemutatnak népszokásokhoz, jeles napokhoz fûződő dallamokat is.
A népzenét, népi hangszereket bemutató koncertjeiken kb. 15 különbözõ hangszert szólaltatnak meg. A citera mellett műsoraikban ma már furulyát, kobozt, hegedűt, ütőgardont, tekerőt, dorombot, tamburát, tamburabrácsát, bőgőt, dobot is használnak.
Az együttes feladatának tekinti az autentikus hangszeres és énekes magyar népzene ápolását, továbbéltetését, népszerűsítését, színpadi elõadásain, valamint táncházaikban is.
Rendszeres résztvevői fesztiváloknak, számos rádió és televízió felvételt tudhatnak magukénak.
A csoport az ország különböző pontján vállal fellépéseket, népzenei találkozókon, fesztiválokon vesz részt.
Munkájuk magas színvonalát számos elismerés, kitüntetés jelzi. 2005 szeptemberétõl a Cimbora Együttes által elindított, 5. éve mûködõ táncház szervezői, házigazdái, ahol népi gyermekjátékokat, valamint moldvai táncokat oktatnak.
2005 nyarán Siklósi Rozália és Varga Veronika citerazenekar-vezetõi működési engedélyt szereztek, szeptembertől pedig a Péceli Cimbora Népzenei Műhely keretén belül működő Árgyélus, és Csilinka nevű hangszeres csoportok vezetőiként oktatnak.

Az együttes vezetője:
Kovács László – a Népművészet Ifjú Mestere

A rendezvényről bővebb információ:

http://www.turivasar.hu

Főszervező: Csider István - meszne@velnet.hu

arTúr Fesztivál és Túri Vásár, Mezőtúr - 2009. augusztus 19 - 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése