2010. december 9., csütörtök

Utolsó óra Megjelent a teljes Új Pátria sorozat

Végéhez közeledik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat, valamint négy könyv (a tervezett hétből) az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. Az Új Pátria sorozat egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így minden eddiginél könnyebben kutatható, megismerhető lesz a Kárpát-medence hangszeres népzenéje. 

Az Új Pátria sorozat az egész Kárpát-medence hangszeres népzenéjéből - az Utolsó Óra program keretében gyűjtött több ezer órányi anyag felhasználásával - készített reprezentatív válogatás. 

A Jövőnk öröksége XX. → XXI. elnevezésű projektet az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 800 ezer euróval (kb. 220 millió forinttal) támogatta: ebből többek között 50 CD jelenik meg Új Pátria néven – az első 28 CD-t augusztusban mutatták be a sajtónak, a hiányzó 22 lemez pedig már megérkezett a nyomdából, így teljes az 50 darabos sorozat. 

Az első 28 CD-n például erdőalji, észak-mezőségi, gyergyói, szilágysági, vízmelléki, zempléni, szatmári népzene, a most elkészült 22 lemezen pedig többek között borsodi, vajdasági, Kassa vidéki, Kis-Szamos menti muzsika hallható. 

A több ezer órányi felvételből az adott tájegységeket tökéletesen ismerő szerkesztők (Agócs Gergely, Árendás Péter, Avar Panni, Bodor Anikó, Juhász Zoltán, Kelemen László, Konkoly Elemér, Németh István, Pávai István, Vavrinecz András, ifj. Vitányi Iván) válogatták ki azokat a felvételeket, amelyek leginkább megidézik egy-egy vidék hangszeres népzenéjének jellegzetességeit, hangulatát, sokszínűségét. 

A CD-k egyelőre darabonként ezer példányban jelennek meg, ezekből 400 darabot Európa nagyobb könyvtáraiba, zeneiskoláiba, folklórarchívumaiba juttatnak el, hogy a kontinens bármely pontján megismerhető legyen a magyar népzenei kincs (a felvételekbe - lemezenként 2-3 számba - bele lehet hallgatni a Fonó honlapján, 2011 márciusára pedig a teljes gyűjtés meghallgatható, kutatható lesz a Hagyományok Háza honlapjáról/ www.hagyomanyokhaza.hu / elérhető adatbázisban). 

Az újonnan megjelent 50 lemez már most megvásárolható! Az érdeklődők a Fonó Budai Zeneház hamarosan induló webáruházában vásárolhatják meg a CD-sorozatot. 

A webáruház indulásáig is van mód a vásárlásra utánvétellel. Kérjük küldje el a rendelését a webaruhaz (kukac) fono.hu e-mail címre, amely tartalmazza lemez pontos címét, a darabszámát és az Ön nevét, pontos címét a és munkatársaink válaszlevélben pontosan tájékoztatják a vásárlás kondícióiról. 

A bevételt a program folytatására fordítják. 

A Fonó és a Hagyományok Háza távolabbi tervei között szerepel, hogy amint sikerül a munka anyagi fedezetét előteremteni, ismét kiadják a korábban az Új Pátria sorozatban megjelent 18 CD-t. Ezen kívül újabb lemezeket is szeretnének megjelentetni, hiszen az Utolsó Óra gyűjtései közül még kiadatlan például Bálványoscsaba, Csabaújfalu, Alsójára, vagy éppen Aknaszlatina hangszeres népzenei öröksége. További terv, hogy a táncgyűjtésekből is kiadnak egy DVD-sorozatot. 

A Jövőnk öröksége XX. → XXI. projekt keretében hét könyv is megjelenik, ezek közül négyet mutatunk be: 

Borsi Ferenc: A hagyományos citera, CD-melléklettel 
Elsősorban a zeneiskolák tanulói számára készült kötet kottákkal és eredeti felvételekkel. 

Juhász Zoltán: Székelyföldi furulyaiskola, CD-melléklettel 
Elsősorban a zeneiskolák tanulói számára, 152 eredeti népzenei felvétel, mp3-as formátumban. 

Barvich Iván: A tamburabrácsa CD-melléklettel 
A kötet a tambura iránt érdeklődőknek szól, korosztálytól függetlenül. A mellékleten az elmúlt száz év tamburás felvételeiből, elsősorban az MTA Zenetudományi Intézet gyűjteményének darabjaiból kapunk reprezentatív válogatást. 

Patria néprajzi felvételek (szerkesztette Sebő Ferenc) 
Kötetünk tartalmazza a Patria sorozat megjelenésével kapcsolatos teljes meglévő dokumentációt és a hangfelvételek történetéről készült legfontosabb beszámolókat, valamint tanulmányokat. A mellékelt lemezen az eredeti Patria lemezek 20 népmeséje hallható. A mintegy háromórányi anyag még nem jelent meg modern kiadásban. Most mp3-as formátumban válik hozzáférhetővé.

Fonó Budai Zeneház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése