2009. október 8., csütörtök

Néhány fontos tudnivaló a Kóta Minősítéseiről


Bizonyára sok zenekar jár a Kóta ( Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által szervezett minősítésekre! Most néhány apróságra hívjuk fel a figyelmet hogyan is kell ezeken részt venni, jelentkezni!

A minősítés rendszere:

Az együttesek és szólisták minősítése három szinten zajlik, melyek feltételezik és kiegészítik egymást. Az első szintet a térségi minősítők jelentik. A 14. Országos Népzenei Minősítőről szakmai fokozattal nem rendelkező, vagy ott Bronz szakmai fokozatot elérő szólisták és együttesek a térségi szinten kapcsolódhatnak be a minősítő rendszerbe. A 14. Országos Népzenei Minősítőn Ezüst, vagy Arany szakmai fokozattal rendelkező szólisták és csoportok számára a térségi minősítő rendezvényeken a részvétel ajánlott, de nem kötelező.

a.) Térségi szint: Minden jelentkező szólista és csoport szakmai megmérettetésének és bemutatkozásának színtere.

Elérhető szakmai fokozatok: Megfelelt - Dicséretes - Kiváló

b.) Országos szint: A 14. Országos Népzenei Minősítőn Arany, vagy Ezüst fokozatot, valamint az előző vagy a jelenlegi minősítő szakaszban térségi szinten Dicséretesen megfelelt, valamint a Kiválóan megfelelt szakmai fokozatot elérő szólisták és csoportok minősítése.

Elérhető szakmai fokozatok: Bronz fokozat - Ezüst fokozat - Arany fokozat.

Aranypáva - díj: Kaphatják zsűri döntése alapján az országos minősítőn Arany fokozatot elérők között is kiemelkedő teljesítményt nyújtó szólisták és együttesek.

b.) Országos Népzenei Gála szint: A 14. és a 15. országos népzenei minősítőn Aranypáva-díjat elért szólisták és együttesek minősítési szintje.


Jelentkezés a minősítésre:

Az országos minősítésre jelentkezhetnek korhatár nélkül - a korosztálynak megfelelő műsor összeállítással - az anyaországban és a határainkon túl élő magyar, valamint magyarországi nemzetiségi

ˇ Énekes és hangszeres szólisták

ˇ Hangszerkíséret nélkül éneklő népdalkörök és pávakörök

ˇ Hangszerkísérettel éneklő népdalkörök

ˇ Citera-, tambura-, fúvós-, vonós és vegyes összetételű népzenét játszó zenekarok.

A minősítő hangversenyen bemutatott műsoridő szólistáknál és kisebb létszámú csoportoknál 3-6 perc, énekes és hangszeres együtteseknél 8-10 perc lehet. Az időtartam a tiszta műsoridőt jelenti.

Kívánatos, hogy a bemutatott műsorok két tájegységből származó, vagy különböző hangulatú, illetve témakörű dalokból álljanak, továbbá, hogy az összeállítás egyik része lehetőleg helyi vagy nemzetiségi, annak hiányában tájegységi gyűjtésű népzenei anyag legyen.

A Népzenei Szakbizottság azt ajánlja, hogy a minősítést kérők műsoraik összeállításánál a néphagyomány gazdagságának és sokszínűségének stílusos bemutatására törekedjenek, legyenek tekintettel a népzenegyűjtők, kutatók, népzenei forrást felhasználó zeneszerzők évfordulóira. A népdalcsokroknak és a hangszeres blokkoknak adjanak címet, összeállítójukat lehetőleg nevezzék meg.

A minősítést kérő szólisták és együttesek jelentkezése formanyomtatványon történik (jelentkezési lapot e levéllel együtt, csekket a jelentkezés után postafordultával küldünk). A minősítőre jelentkező csoportnak és szólistának a jelentkezési laphoz műsortervet kell kapcsolni. A műsortervnek a bemutatott népdalcsokor címe, megnevezése mellett - a szerzői jogra tekintettel - az egyes népdalok kezdő sorát is tartalmaznia kell.

A nevezési díj az országos szinten szólistáknak 2.000 Ft, csoportoknak 3.000 Ft. Ebből azon szólisták és csoportok, akik és melyek a szövetség tagjai, 50%-os kedvezményt vehetnek igénybe. A befizetés a KÓTA címére szóló befizetési csekken történik, mely a szervezőktől igényelhető. A nevezési díj befizetését igazoló csekk fénymásolatát, a minősítést megelőzően a szervezők vagy a minősítést kérők juttatják el a KÓTA Titkárságára.

A minősítési cikluson belül mindhárom minősítési szinten minden együttes és szólista csak egyszer kaphat minősítési fokozatot.

A 14. országos minősítésen elért fokozat a 15. országos minősítésen való besorolásig, de legfeljebb annak lezárásáig érvényes.

Előzetes bejelentés nélkül, a helyszínen történő jelentkezéssel minősítést nem lehet kérni.

A minősítés mindhárom szintjén az együttesek és szólisták minősítési eredményét a KÓTA oklevéllel ismeri el. Azok az együttesek és szólisták, amelyek, illetve akik nem nyernek besorolást a fokozatok valamelyikébe, de a bemutatón szerepeltek, részvételi emléklapot kapnak a rendezőktől.

Minősítők időpontjai és helyszínei:

Balmazújváros 2009. október 17.
Országos és térségi minősítő
Szervező: Méliusz Juháyz Péter Megyei Könyvtár és Műv. Központ
Szabó László
52/502-826,
lszabo@mail.hbmk.hu

Besnyő 2009. október 17.
Országos/térségi minősítő

Horgos, 2009. október 24-25.
II. Kedves édesanyám…népzene és néptánc találkozó
I. Népzenei és népdal minősítő és fesztivál
Szervező. Bartók Béla Közművelődési Egyesület – Horgos
Takács József elnök
takacs@stcable.net

Siklós, 2009. október 24.
Népzenei országos és térségi minősítő
Szervező: Dingó József, 7827. Beremend, Sport u. 16/b

Tiszakécske, 2009. október 31.
Népzenei térségi/országos minősítő
Tiszafolk Alapítvány
Koncz László
6060. Tiszakéceke, Tisza u. 23.
30/261-2795
koncz.laszlo@tiszafolk.hu

Kunhegyes, 2009. november 7.
Aranypáva Gála Nagydíjas minősítő verseny (meghívásos)
KÓTA Titkárság
Rozgonyi Péterné, Budapest, 1537. Pf. 406.
06/1/225-3713

Szeghalom, 2009. november 14.
Népzenei térségi/országos minősítő
Szeghalom Művelődési Központ, Tildy Zoltán u. 30.
Maróthy Györgyné Klári
Tel/Fax: 66/371-542
muvkozpont@fibermail.hu

Bővebb információ a www.kota.hu honlapon található!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése